professionalisering kwaliteit in het MBO kwaliteit in het HO
Professionalisering Kwaliteit in het HO Kwaliteit in het MBO
logo accordance consultancy home / werkwijze / nieuws / vrije impressies afbeelding accordance consultancy

Visionair Leiderschap

06-01-2017

Een 'inspired' 2017

De studiereis die ik afgelopen zomer in Michigan gemaakt heb, heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten en daar wil ik dit jaar graag een vervolg aan gaan geven. Samen met een aantal collega’s/reisgenoten ben ik geïnspireerd geraakt door alles wat we gezien hebben en vooral door het visionaire verhaal van Jim Jacobs van het Macomb Community College. Studenten van het MCC werken actief mee aan innovaties. Iedereen doet mee en levert zijn bijdrage! Het MCC heeft daarvoor de randvoorwaarden gecreëerd (samenwerking tussen verschillende disciplines, innovatienetwerk met bedrijven en onderzoekscentra, fondsen etc.). 

De thema’s voor 2017

Employability

Het sleutelwoord voor 2017 is employability in tegenstelling tot ‘rendements-denken’.  Samen met enkele collega’s uit het land willen wij ons enthousiasme voor de ‘employability-kijk’ doorgeven en ook de dialoog aangaan met beleidsmakers. Afgelopen december was Jim Jacobs tijdens een seminar over de Associate Degree opleidingen te gast bij de Rotterdam Academy en hebben wij een kort verslag gegeven van onze bevindingen van de studiereis en de kansen die er liggen voor ons beroepsonderwijs (zie ter illustratie onderstaande PP). 

Onderzoek in Leiderschap

Een zeer belangrijke voorwaarde voor kansrijk beroepsonderwijs is visionair leiderschap. Afgelopen jaar ben ik met enkele collega’s een klein onderzoek gestart naar leiderschap in het beroepsonderwijs. Dat ga ik dit jaar verder uitbouwen dus: wordt vervolgd!

Systemisch perspectief

Inmiddels heb ik veel geïnvesteerd in systemisch werk (zowel in organisatie- als familieopstellingen). Iedere keer ben ik weer verrast door hetgeen zich 'ontvouwt'. Rond onderstaande vraagstukken en onderwerpen kan ik een nieuw inzicht leveren in het vraagstuk van de cliënt door gebruik te maken van het ‘systemisch perspectief’:

  • positionering van bestaande en nieuwe nog te starten opleidingen;
  • aanscherping van opleidingsprofielen;
  • versterking van samenwerkingsverbanden met het werkveld;
  • het uittesten van verschillende scenario’s bij aankomende veranderingen en/of nieuwe samenwerkingsverbanden;
  • het testen van de impact van een verbetermaatregel;
  • de (negatieve) impact van prestatie indicatoren
  • het verkrijgen van meer vertrouwen in een nieuw curriculum;
  • het ontwikkelen van een attitude voor ‘waarderend auditen’?
  • en vele andere vragen..

Tot ziens in 2017

Lia van den Berg


Download 20161205_studiereis_community_colleges.pdf

Overzicht nieuwsartikelen

06-01-2017 Visionair Leiderschap

01-06-2016 Verbetering dialoog in het onderwijs